Drop dine filer i kassen her

DropBox, så er du altid opdateret

Drop dine filer i kassen her

Mon ikke der er mange der ligesom jeg har brugt en del energi på at holde alle mine filer opdaterede mellem forskellige computere? Det er er noget frygteligt rod, når man kommer på arbejde og så ikke har den sidste version af en tekst eller præsentation med. Jeg har vekslet mellem at tage den nyeste version med på diskette, USB-stick, cd/dvd-medium, lægge filer på et netværksdrev, der er tilgængeligt over internet, bruge Gmail-drive, og så den klassiske med at sende til mig selv.

Uanset metoden, lider alle ovenstående metoder af én og samme svaghed: Mig! Det er mig der skal huske at opdatere filerne (i gamle dage var det mig der skulle huske at medbring disketten med Windows’ rejseetaske).

Men  alt dette er fortid nu. Jeg har det sidste ca. halve år brugt DropBox. Produktet er i udgangspunktet gratis, men har man brug for mere plads, kan man købe sig til det. DropBox er et lille program, der lægger sin klamme hånd om én eller flere mapper på dine computere. Det som jeg har gjort er at installere DropBox på tre computere. Og når det først er sket, kan man roligt glemme alt om DropBox igen, bare man sørger for at gemme sine filer ét eller andet sted i DropBox-mappen. Hvis jeg så arbejder på fx en tekst derhjemme, vil DropBox opdatere den, når jeg starter computeren på kontoret. Dermed er det ikke længere op til mig at opdatere filerne. Det gør DropBox for mig.

Og DropBox er ikke bare til én selv og éns egne filer. Man kan vælge at dele bestemte mapper med bestemte mennesker. Smart, hvis man skriver på en fælles tekst eller arbejder på noget, hvor det er vigtigt at man har adgang til den seneste version af et bestemt dokument. Mig bekendt er der ingen grænser for hvor mange man kan være om at dele en fil i DropBox.

Jeg har tidligere brugt nogle af de tjenester, hvor man kan få adgang til sine filer via et virtuelt drev, fx box.net. Mange af disse services fungerer fint, men har den indbyggede svaghed at det er mig der skal huske at opdatere på alle computere. Det behøver jeg ikke med DropBox. Samtidigt giver DropBox også adgang til filerne via internet, så er man i nærheden af en computer med internet, er man i nærheden af sinde dokumenter og kan hente dem ned på en computer som man ikke behøver installere DropBox på.

Om Karsten Pedersen

Karsten Pedersen er interesseret i al slags teknologi og er computerbruger gennem mange år. Karsten skriver om mange forskellige aspekter af menneskets møde med teknologien. Karsten er cand.mag i engelsk og datalingvistik fra Odense Universitet, ph.d. fra HHK (nu CBS), har undervist på OU, HHK, været informationskonsulent i Haslev Kommune og er nu lektor og koordinerende studieleder på Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på RUC.

18 tanker om “DropBox, så er du altid opdateret

 1. Dropbox fungerer bare.

  Totalt genialt, vanedannende og helt uundværligt, når man først har taget det i brug.

  Det som virker i Dropbox, og som jeg ikke har oplevet med andre services, er, at den faktisk hele tiden holder øje med om dine filer er ændret. Det er nemlig smart.

  Alle andre backup-programmer eller tjenester kræver at du selv holder styr på det – og det gør du ikke. Det er en ‘no-brainer’ at bruge Dropbox.

  Desværre er 2 Gbyte lige underkanten til at tage backup af mine ting, så jeg leder efter et program som fungerer som Dropbox, men kun synkroniserer mine mapper med min Nas og ikke til skyen.

  1. @Mark

   Alt efter hvilket system du bruger så findes der med garanti en løsning. F.eks. http://www.foldershare.com/ (fra Microsoft, til Windows).

   Der er også et system jeg ikke fik nævnt ovenfor som giver dig “ubegrænset” storage i skyen, http://wua.la/ – det er et P2P system hvor du får samme mængde data i skyen som du giver til skyen. (Det virker både til Linux og Windows, men ikke lige helt så godt til Linux sidst jeg prøvede det – snart 2 år siden, så det skulle gerne være fikset)

   Mvh,
   Søren

 2. Der findes alternativer til Dropbox, ville lige nævne et par som jeg havde prøvet her:

  1) zumodrive – http://www.zumodrive.com – samme koncept, men tillader “direkte” adgang til filer (dvs. uden at de nødvendigvis er lokalt cachede) og at man kan have et vilkårligt antal “dropbokse” (dvs. man kan have flere foldere “linkede”). Dog kun 1GB gratis.

  2) ubuntu one – one.ubuntu.com – helt samme koncept som dropbox, men kun til Ubuntu, derimod ret godt integreret (f.eks. sharing bruger Ubuntu’s adresse-bog, osv). 2GB gratis.

  3) spideroak – http://www.spideroak.com – 2GB gratis, mulighed for synkronisering, og også mulighed for backup (dvs. man kan gå tilbage til tidligere versioner hvis man har lavet noget ged). Jeg er ikke helt så stor en fan af deres GUI.

  Et “problem” med dem alle som jeg godt kunne tænke mig fikset: De siger at alle data ligger krypterede i deres systemer, men, det kunne være lækkert hvis jeg selv ejede nøglen.

  Jeg bruger selv stadig Dropbox :-) (mest pga. deres referer program, hvor jeg har fået “optjent” et par ekstra gratis GB)

  Mvh,
  Søren

 3. Så røg jeg også på DropBox. Kiggede lidt rundt på de mange links som Søren bidrog med, men jeg synes alligevel at Dropbox vinder for mit vedkommende. Det skyldes to ting:
  1. Referral programmet som giver mig mulighed for at komme op på 8 GB gratis plads
  2. Android app’en. Som gør alle mine dokumenter endnu mere mobile :-)

 4. Kan ikke helt forstå den store begejstring for Dropbox – først og fremmest fordi den ikke er integreret med stifinder

  Så er man jo næsten lige vidt – når man skal smide filerne i en speciel Dropboxmappe

  Så er jeg mere til Sugarsync og tjekker for tiden Spideroak, som understøtter en mængde platforme

  1. Begejstring eller ikke, så fungerer Dropbox fremragende. Jeg er på ingen måde forlovet med Dropbox, og kan sagtens finde på at skifte til noget andet, hvis jeg finder det bedre.
   Selv savner jeg ikke stifinderintegration. Jeg gemmer mine dokumenter i den sædvanlige mappe, og behøver ikke lede eller flytte filer.

   Jeg kender ikke de to services du nævner, men har benyttet lejligheden til at kigge på dem, og de ser meget interessante og spændende ud.

 5. Jeg bruger også Dropbox til backup af personlige fotos mv. Super cool!

  På mit arbejde bruger vi Filecamp. Her kan vi bl.a. få vores logo i toppen af løsningen … så vores kunder tror at det er noget vi selv har udviklet… ;-) + en hel masse andre, lidt mere professionelle, features.

  Og det er vist tilmed et dansk firma der har udviklet Filecamp :-)

 6. Dropbox er et godt program til at dele sine dokumenter med vennerne. Men den eneste ulempe der er ved dropbox, er at ´den der har lavet selve programmet, kan se alt hvad man ligger ud. Men ud over det er det et fantastiskt program. :-D

 7. Og endnu en advarsel: Det ser ud som om det kan være ulovligt at bruge DropBox (det samme gælder lignende services) skriver Berlingske her. Desværre er det ikke klart fra artiklen hvad det er der kan være ulovligt.

  1. Jo, men skriver de ikke, at hvis man bruger det til lager for noget ulovligt, så er det uhensigtsmæssigt. Det ville jo være som at forbyde knive fordi der er nogen som begår mord med dem.

   Jeg elsker dropbox og bruger det utrolig meget. Jeg ville faktisk meget nødigt klare mig uden.

   Det bliver dog spændende hvordan dropbox klarer sig, når Apple lancerer iCloud lige om snart. Det tror jeg godt kan komme til at gøre lidt nas på alle de af deres kunder, som er heftige Apple-brugere.

   1. Jeg tror det har noget at gøre med at man ikke må lægge personfølsomme data i udlandet. Lidt noget rod, hvis man gerne vil noget med cloud computing, og et fint eksempel på at det kan være svært at forudsige hvad man vil have brug for. Jeg må gerne have personfølsomme data på min computer (hvis det ellers er noget jeg har ret til), men de må ikke ligge i udlandet, og det gør de, hvis jeg lægger dem i DropBox.

 8. Jeg er helt enig i at Dropbox er et super stykke værktøj til at synkronisere filer mellem forskellige computer. Jeg bruger det selv til at holde styr på alle mine skole filer, sådan at der automatisk er backup af dem og jeg kan arbejde (lave lektier) lige meget hvilken pc jeg sidder ved.

  Den eneste svaghed er prisen, hvor især Dropbox for teams er rimelig dyrt:
  https://www.dropbox.com/teams

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>