Zoho Sheet vs. Google Spreadsheet

Hvis ikke man har mod på at installere en hel kontorprogrampakke, eller hvis man gerne vil have en let måde at dele sine regneark på, så er der håb forude. Jeg har kigget lidt nærmere på to af de tjenester, som tilbyder, at man kan redigere og dele sit regneark direkte på nettet Google Spreadsheet & Zoho Sheet.

Google Spreadsheet

Google Spreadsheet er endnu en kandidat fra Google Labs. Google Labs er Googles legeplads, hvor initiativer bliver testet før de ryger i beta-test.
Jeg startede med Google Spreadsheet da de gjorde deres initiativ offentligt. Det synes umiddelbart langsomt på daværende tidspunkt, men jeg gav det også et stort regneark at lege med. Hastigheden er dog blevet væsentligt bedre, og Google skriver jo også, at det er en beta (ligesom alle deres andre spændende initiativer), hvilket gør at de hele tiden prøver at gøre det bedre.

Den altoverskyggende mangel i Google Spreadsheet er at der ikke er grafer. En af styrkerne ved regneark er jo netop at man kan gøre data overskueligt, bl.a. med grafer. Det er dog helt sikkert at det vil komme på et tidspunkt, og dem som er bekendt med f.eks. Google Analytics (en udvidelse til Google Adwords) ved da også at Google kan lave nogle særdeles spændende og fleksible grafer.

Man kan dele regneark man har uploadet med alle dem man kender, men det kræver dog at de har en Google konto. Dette er lidt irriterende, det ville smart om man kunne gøre det offentligt tilgængeligt og give udvalgte få redigeringsrettigheder som man f.eks. kan med Zoho Sheet, mere herom nedenfor. Man kan også chatte med dem som man har givet adgang, hvis de er i gang med regnearket samtidig med én selv. Det er en smart funktion, men også lidt unødvendigt lir.

En smart funktion i Google Spreadsheet er muligheden for at uploade en ny version. Man kan altid hente regneark ned på sin computer, og hvis man ønsker at arbejde lidt med regnearket lokalt på sin egen maskine, så kan man altid uploade det som en ny version af samme regneark. Dette er en smart feature, som Zoho Sheet kunne lære lidt af.

Zoho Sheet

Zoho Sheet er en del af en hel kontorpakke på Zoho (hvilket Google selvfølgelig også snart har, men de markedsfører den ikke som sådan…endnu). Kontorpakken byder dog også på spændede ting, som f.eks. CRM-system og Polls.Jeg stiftede første gang bekendtskab med Zoho Sheet, da jeg synes at Google Spreadsheet var for langsomt. Zoho klarede opgaven Google ikke kunne (Google Calendar var dog også meget langsom i starten). På Zoho fandt jeg nogle ting, som Google kunne lære lidt af.

Grafer var det vigtigste. Ethvert regneark, må som minimum tilbyde brugerne grafer, jeg er sikker på det kommer til Google Spreadsheet, men det burde have været med fra start. Graferne i Zoho Sheet er rimelig ufleksible i selve programmet, men hvis man har lavet nogle avancerede grafer i Excel, så vil Zoho godt kunne fremvise dem.

Zoho Sheet har lavet en lækker detalje med deres grafer, nemlig at man kan udgive dem på sin hjemmeside eller i f.eks. Zoho Writer (som er word pendanten). Når folks så ændrer i data i Zoho Sheet, så ændres det automatisk på hjemmesiden eller i dokumentet. Jeg bruger f.eks. Zoho til mine erfaringsregneark her på siden. Se mere i navigationen over til højre.

Man kan dele ens Zoho Sheet med hvem man vil, hvis man gør sit regneark offentligt. Det gør at alle kan lege med det og hente det, men alle de rettelser de kommer med bliver ikke gemt. Dette er en anden smart feature, som f.eks. gør at folk kan lege med f.eks. prisguiden her på sittet uden at jeg behøver at invitere alle mulige. Igen en fleksibel løsning.

Man kan også vælge at give redigeringsrettigheder til folk, så kan de rette i regnearket på lige fod med én selv. Her skal de dog oprette sig på Zoho Sheets hjemmeside.

Zoho Sheet lover at de i fremtiden vil understøtte Open Office (se eventuelt mit indlæg om Open Office vs. Microsoft Office) fil-format, hvilket er et andet sympatisk træk ved Zoho Sheet.

Zoho Sheet mangler dog den mulighed vi så i Google Spreadsheet, nemlig at man kan uploade en ny version. Det er ikke let, hverken hos Google eller Zoho, at indtaste nye funktioner, det er rart om man kan gøre dette lokalt, og så uploade sit nye regneark.

Konklusion

Begge har de deres mangler og forcer, indtil videre synes Zoho dog milevidt foran Google, men hvis man kender Google, så vil de komme hastigt efter det.

Om Thomas Clausen

Arbejder til dagligt som Digitaliseringsleder i DSB. Jeg er uddannet Cand.merc.(fil.) fra Handelshøjskolen i København (CBS) og har tidligere været på Computerworld og i Økonomistyrelsen.

3 tanker om “Zoho Sheet vs. Google Spreadsheet

  1. I’ve given it a try now, and I must say that I’m still a ZohoSheet fan. EditGrid is very fast, actually the fastest one I’ve tried so far when maneuvering, but not when loading, here it is very slow. Unfortunately it doesn’t do graphs yet, which is an absolute necessity for me, when working with a spreadsheet. Also Zoho, gives you the possibility to publish your graphs directly on the net, which is nice.

    Maybe I’ll give EditGrid a closer look, when they start doing graphs, but until then I’ll stay with ZohoSheet. If you only need a spreadsheet, and no graphs I would say that EditGrid is good because of the speed, which Zoho lacks.

    Kind Regards
    Thomas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>