Et kig i skraldespanden

spam03

Jeg bruger mest Gmail til privat epost. Og De har et godt og præcist spamfilter. Det betyder at jeg for det meste ikke ser noget som helst til hverkan spam, nigeriabreve eller post fra dem der har formastet sig til at lave en så indviklet frameldingsprocedure at jeg ikke kan finde ud af det.

Men i dag bestemte jeg mig for at tage et kig i spammens herligheder. Og det er artige ting man kan læse om.

For det første

ser det ud til at spammere fra hele verden er overbevist om at mine seksuelle tilbøjeligheder er ganske varierede og at jeg hverken er særligt veludrustet, særligt udholdende, særligt potent, eller én af den slags partnere man vender tilbage til. Det er et lidt kedeligt rygte at have, men det som undrer mig mest er, at der tilsyneladende er mennesker, der tør tage medikamenter der bliver én tilbudt af folk der fx kalder sig ‘baron penny’. Hvis man ikke skriver sit navn med stort, er man ikke én der skal tages alvorligt. Det kan gå med en teenager, der vil virke sødt, men ikke én der vil sælge medicin til folk. Jeg skal i hvert fald ikke nyde noget.

For det andet

er der fortsat god gang i nigeriabreve eller noget der ligner (klik på illustrationen herunder for at læse den). Det er en mail jeg fik mens jeg sad og skrev på denne tekst (og den blev ikke fanget af spamfiltret). Den er meget interessant af flere årsager.

Der er helt klart tale om dokumentfalsk. Afsenderen har intet med PayPal at gøre. Det kan man sikre sig ved at kigge lidt på emailadressen som er ‘Service@pay-palbank.com’. spam01Men for at narre folk, har de ansvarlige for udsendelsen af denne mail indtastet et navn i adresseformat, nemlig ‘Service @ PayPal.com’. Læg mærke til mellemrummene før og efter ‘@’. Adressen der er blevet sendt til er også interessant, for den emailadresse findes ikke. Domænet ‘informationskonsulenten.dk’ er godt nok. Det er mit og jeg har også nogle adresser tilknyttet men ikke ‘daviaultsvn‘. Jeg gætter på at der er tale om en computergenereret adresse. Lidt i stil med den måde hacking foregik i gl. dage, hvor man via telefonlinjen ringede til tilfældigt genererede numre og til sidst endte hos Pentagon , hvor man kunne starte 3. verdenskrig (sådan var det i hvert fald i WarGames). Når jeg så alligevel fik mailen, er det fordi jeg har indstillet én af mine mailkonti til at fange alle mails adresseret til hvad som helst der står foran ‘@informationskonsulenten.dk’. Det fanger alle fejlstavede henvendelser, men altså også svindlermails.

Af andre lignende mails er der de sædvanlige om at mennesker i nød, der har brug for en investering. “Send mig 20.000 kroner, så kan jeg få milliarderne fri og sende dig 200.000″, lyder som en god investering, men det er det altså kun, hvis man får de 200.000 og det sker ikke. Så er der kun -20.000 tilbage. Jeg har lige fået et brev om at min check er klar, men jeg kender ikke afsenderen og vidste ikke at jeg havde gjort mig fortjent til en check. Jeg har også vundet det Vestfalske lotteri, men vidste slet ikke at jeg spillede og så har jeg, på grund af mit ry som et kristent medmenneske (det skrev de altså) arvet en kræftsyg amerikansk dames mange milioner.

For det tredje

har spammerne de senere år lært en del af spamfiltrene. De har nemlig lært at det ikke hedder ‘Viagra’, men ‘iVagra’, Vaigra’ osv., osv. De har også lært at bruge rigtige navne. Hvad mener du fx om ‘Luciano Donahue’, ‘Olga Ortega’ eller ‘halsey salone’? Nej, helt rigtige er de navne nok ikke alligevel ;). Men dette med personlignende navne sender signaler om, at det er seriøst ment, men alligevel er Gmail altså i stand til at frasortere de fleste af denne type mails. Det er meget imponerende, for man må formode at spammerne bruger en del krudt på at undgå filtrene.

For det fjerde

er det med spam som med terrorisme. Det fører en frygtelig masse bøvl med sig. Jeg husker engang i lufthavnen, hvor jeg blev bedt om at tage mine sko af. Jeg var gået igennem sikkerhedskontrollen og var derfor slet ikke klar til endnu et tjek, så jeg forstod slet ikke hvad den ellers venlige mand sagde, da han bad mig om at tage skoene af. Jeg smilede venligt tilbage og må have lignet en idiot mere end en terrorist og først da han havde talt yderst pædagogisk til mig forstod jeg at ‘Tag skoene af’ betød at jeg skulle tage skoene af. På samme måde er det med spamfiltrene. De misforstår. Så når ‘lone_1234@hotmail’ sender mig en mail, ryger den direkte til de evige spammarker, selvom det er en oprigtigt ment mail fra min gode veninde Lone. Det betyder at spammerne ikke bare opnår at vi bliver irriterede på dem, men at de griber forstyrrende ind i den daglig omgang mellem venner. Det er meget irriterende.

For det femte

er én af internettets store fordele, at alle kan komme til orde, også forsynet med en ulempe, nemlig den at alle kan komme til orde. I dette tilfælde betyder det altså at terrorister, pædofile, konspirationsteoretikere og alle mulige andre med specielle interesser, let kan komme i kontakt med hinanden og med potentielle kunder/klienter/medsammensvorne. Det er det, vi nyder godt af her på voipbloggen og andre lignende websteder, fordi det betyder at vi kan komme i kontakt med ligesindede. Men én ting er websteder. Her kan vi gå hen, hvis vi er interesserede i mærkværdige konspirationsteorier, fodbold eller ip-telefoni, men vi kan også lade være, og det er en vigtig pointe, for sådan er det ikke med epost, vi kan ikke lade være med at modtage epost og derfor er det et anslag mod éns personlige integritet at få mail fra mennesker man ikke kender, med forslag om at købe det ene eller det andet eller med det formål at narre os. Det er lidt ligesom Jehovas Vidner, men de er da i det mindst høflige og har vores frelse på sinde. Det har spammerne ikke. Og det gælder også de venner og bekendte der sender ‘sjove’ præsentationer med hvorfor mænd eller kvinder er så irriterende: Det er de fordi de sender så meget bras!

For det sjette

Jeremyer det på sin plads at slå fast at spammere er forbrydere der udnytter svage mennesker. Der er stadig folk derude der ikke bruger spamfiltre, ikke bruger antivirusprogrammer eller beskyttelse mod spionprogrammer. Det gør de ikke fordi de ikke ved nok om farerne ved at bruge computer, fordi de blandt andet ikke kan forestille sig at mennesker kan finde på at oprette falske websteder eller skrive til dem for at narre penge fra dem. Et godt eksempel på det er den britiske tv-vært, Jeremy Clarkson, der lavede grin med al opstandelsen over at regeringen i Storbritannien havde mistet flere cd’er med massevis af menneskers kontonumre. Clarkson sagde at det eneste man kan gøre med folks kontonumre er at sætte penge ind og lagde sit eget nummer ud på nettet. En netaktivist tog derefter penge fra Clarksons konto og gav dem til et velgørende formål.

Men sådan er det jo tit med sikkerhed. Fx er der ikke mange der bruger cykelhjelm, før de får børn, men når det får børn og disse børn udstyres med hjelm, er det svært at se fornuften i ikke at anvende den. Barnet sidder bag på cyklen som far styrer. Og hvad skal lillefyren så med et helt hoved og en defekt far?

Og til sidst

skal det lige nævnes, der findes god spam. Ikke den man kan spise, for jeg er ikke sikker på at det er ernæringsmæssigt tilrådeligt. Men det kan ikke anbefales nok at kikke på Monty Python-versionen. Min far sagde godt nok “jamen det er jo ikke morsomt!”, men jeg er ikke overbevist. Det er sjovt!

Så til alle jer, der har det lidt skidt med at rygtet om jeres impotens, manglende udholdenhed og naivitet åbenbart er almindeligt kendt på hele internet, glæd jer ved tanken om at de mennesker slet ikke kender jer, at de kun er interesserede i jeres penge og at den eneste måde de nogensinde kan afsløre om I er impotente, uudholdende eller naive, er ved at I bestiller ét af deres inferiøre produkter.

Om Karsten Pedersen

Karsten Pedersen er interesseret i al slags teknologi og er computerbruger gennem mange år. Karsten skriver om mange forskellige aspekter af menneskets møde med teknologien. Karsten er cand.mag i engelsk og datalingvistik fra Odense Universitet, ph.d. fra HHK (nu CBS), har undervist på OU, HHK, været informationskonsulent i Haslev Kommune og er nu lektor og koordinerende studieleder på Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på RUC.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>